Seksualni život i srce

Kako seks utječe na srčano zdravlje?

Značajniji kardiovaskularni događaju (infarkt, ozbiljne aritmije, iznenadna smrt…) za vrijeme seksualne aktivnosti vrlo su rijetki, prvenstveno zbog činjenice da je seksualni akt, usprkos većem fizičkom opterećenju , relativno kratak. Brojčani podaci o učestalosti tih događaja su ipak neprecizni zbog nespremnosti pacijenata ( ali i liječnika!) da o tome razgovaraju. To je naročito izraženo u konzervativnim sredinama kao što je naša, tako da su vlastita iskustva i spoznaje liječnika uglavnom oskudni. Ipak, opći je stav sa je seksualni akt u svakoj životnoj dobi vrlo siguran i da nije faktor rizika za srčane bolesti.

Pretpostavke da specifične okolnosti seksualnog čina kao što su preljub ili novi partner dovode do veće učestalosti srčanih bolesti, nemaju epidemiološku potvrdu. Ipak, ne može sasvim se isključiti razmišljanje da povećana razina stresa u takvima okolnostima može ponekad biti okidač za probleme sa srcem.

Seks nakon srčane bolesti

Prilagodba na svakodnevni život može biti teška za srčane bolesnike. Pitaju se o mnogim stvarima: smijem jesti ovu hranu, mogu li obaviti tu aktivnost, može li se moje tijelo nositi sa stresom?

Među tim pitanjima jedno od najvažnijih je kako će srčana bolest utjecati na moj seksualni život – tj. da li uopće mogu bit seksualno aktivan. Prema najnovijom znanstvenim spoznajama koje su inkorporirane u smjernice kardioloških udruga seks je siguran nakon stabilizacije kardiovaskularnih bolesti. To znači da seksualnu aktivnost treba odgoditi ako je karakter srčane bolesti nestabilan ili ako su simptomi teški ( npr. ozbiljna srčana aritmija, visoki krvni tlak, učestali bolovi u prsima…). Nakon stabilizacije i poboljšanje stanja, u dogovoru sa kardiologom, mogu se nastaviti seksualne aktivnosti kao i prije bolesti. Dakle, u početku je potreban oprez, ali kasnije se seksualni život može nastaviti kao i prije bolesti, bez posebnih ograničenja. Muškarci koji koriste sredstva za erektilnu disfunkciju (Viagra…), mogu nastavit upotrebu tih preparata ,osim u slučaju kada koriste nitroglicernske lijekove- tada razmak između ta dva lijeka mora biti barem 24 sata.

Kako razgovarati sa kardiologom o seksu

Liječnik i srčani bolesnik moraju vrlo otvoreno razgovarati o svim aspektima života nakon akutne faze bolesti. Obzirom da je seksualna aktivnost vrlo važna u očuvanju kvalitete života te da je razgovor o seksu vrlo često tabuiziran, liječnik mora zauzeti proaktivan stav i inicirati takav razgovor kako bi upoznao pacijenta sa svim relevantnim činjenicama, ali i pacijent treba pokazati svoju zainteresiranost. Iskustvo pokazuje da liječnik mora sam pokrenuti razgovor o toj temi prvenstveno zbog nepotrebnog srama i nelagode koju pacijenti osjećaju. Ako se ne uspostavi odnos povjerenja i otvorenosti, često stvara nepotreban strah koji onda može dovest do različitih stupnjeva seksualne disfunkcije ili čak do bespotrebne apstinencije.

I za kraj…

Uredan seksualni život važan je faktor za zdravlje cijelog organizma, pa tako i srčanožilnog sustava. Seksualni akt , osim što poboljšava cirkulaciju aktivacijom mišića i ubrzanjem srčanog rada, dovodi do umjerene potrošnje energije i aktivacije mnoštva hormonskih sustava, te dugoročno pomaže u regulaciji tlaka. Također, važan je faktor u psihičkom zdravlju pojedinaca jer smanjuje stres. Stoga će svaki liječnik podržati uredan seksualni život svog pacijenta kao važan segment u općoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti.